Preskočiť na hlavný obsah

Úvod do 5S



Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu a Shitsuke znejú  ako z karate filmov. Poznáte, smelý  bojovník  vypráši záporákov. Ako deti sme chceli byť ako on.  


Áno sú to japonské slová, nie je to karate.  Týchto päť slov začínajúcich na písmeno "s"  znamená Triedenie, Usporiadanie, Čistenie, Štandardizovanie a Disciplína. Sú súčasťou kultúry každého moderného podniku od 50. rokoch 20. storočia. Metóda piatich S je základnou zbraňou bojového umenia ktoré "drví" plytvanie v prevádzke. 
Japonské 5S nájdeme aj u babky v kredenci. Lyžičky medzi lyžičkami, nožíky medzi nožíkmi a vidličky

Od pračloveka po parný stroj

Snaha o usporiadanie pracovných nástrojov tak, aby ich používanie bolo čo najefektívnejšie, sprevádza ľudí pravdepodobne od čias používania pästného klinu.

V stredoveku boli benátski stavitelia lodí schopní v krátkej dobe vyrobiť loď vďaka výborne organizovanej a štandardizovanej práci. 

V časoch priemyselnej revolúcie ľudskú silu a silu zvierat nahradili stroje. Vysoká cena a zložitosť parných strojov a výrobných zariadení dala podnet k dômyselnejšej údržbe. 

Ford - CANDO


Henry Ford si vo svojom podniku potrpel na autonómnu a preventívnu údržbu čím výrazne znížil poruchovosť a tak zvýšil efektivitu strojov. Zaviedol program CANDO, ktorý , je základom neskoršieho systému 5S 

Toyota - 5S

Súčasťou výrobnému systému bolo 5S vyvinuté Hiroyuki Hiranom. 5S je postupnosť jasne identifikovateľných krokov, z ktorých každý krok stavia na predchádzajúcom.

Japonsko bolo po porážke v 2. Svetovej vojne úplne zničené. Automobilka Toyota mala veľké ambície a rozhodla sa na domácom trhu konkurovať  americkým výrobcom.  Eiji Toyoda, vtedajší generálny riaditeľ Toyota Motor Manufacturing, študoval americký výrobný systém Henryho Forda priamo v Detroite. Keď sa vrátil, Taiji Ohno, hlavný inžinier Toyoty, dostal za úlohu vypracovať tajnú zbraň - výrobný systém TPS (Toyota Production System).  

1.S - Seiri

Seiri znamená vytriediť. Princípom je určiť čo je pre nás potrebné a čo nepotrebné. Používame červené štítky, ktorými jasne a zreteľne označujeme nepotrebné alebo málo používané položky. 

1.S Seiri (triedenie)

2.S - Seiton

Seiton je v preklade usporiadať. Keď máme všetko vytriedené a nepotrebné odstránené usporiadame položky tak aby sme ich mali „po ruke“. Je tiež dôležité mať všetko označené a dobre viditeľné. 

Princípom je nájsť veci na svojom mieste zakaždým keď ich potrebujem.


3.S - Seiso

Seiso, vyčistiť. Pravidelné čistenie je inšpekcia ktorá odhalí nedostatky. Chyby je oveľa ľahšie odhaliť v čistom a organizovanom prostredí. Mne osobne sa  v čistom pracovisku lepšie a efektívnejšie pracuje. 

5 minút upratovania za zmenu je oveľa lepšie ako hodiny upratovania týždenne. 


4.S - Seiketsu

Štandardizovať. Máme vytriedenie, usporiadané, vyčistené. Teraz je na rade určiť štandardy. Štandardy nám vymedzujú hranice. Čo áno a čo nie. Ako má vyzerať pracovisko, kto je zodpovedný za pracovisko, ako čistiť a kedy... Jasne, zrozumiteľne, názorne.

Hlavné kroky:  vytvorenie procedúr, použitie vizuálneho riadenia, distribúcia rovnakého systém pre celý podnik.


5.S - Shitsuke

Shitsuke, dodržiavať, disciplína. Udržanie systému priamo závisí od úrovne disciplíny na všetkých úrovniach. Zaistenie rýchlej detekcie abnormálnych podmienok a používanie vizuálnej kontroly zaisťuje, že robenie zlých vecí je obtiažnejšie, ako ich urobiť správne. 5S sa stáva súčasťou každodennej práce každého zamestnanca.  

Pravidelná kontrola 5S zabezpečuje priamu spätnú väzbu zo stavu.

5S zviditeľňuje a redukuje plytvanie. Nadvýroba a zásoby sa označia minimálnou a maximálnou hladinou, opravám sa predchádza prostredníctvom „blbuvzdorných“ zariadení a vizuálneho manažmentu, zbytočné pohyby sa riešia prostredníctvom štandardizovaných techník. 

Pravidelné čistenie pomáha udržiavať stroje v dobrom technickom stave a eliminovať tak vznik porúch a prestojov.  Po väčšinou ak sa spoločnosť rozhodne zmeniť kultúru na štíhlu kultúru (Lean) je prvý krok odstránenie plytvania pomocou 5S.

Radi Vám pomôžeme s implementáciou 5S u Vás v podniku. Kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu (kliknite na meno) alebo nám jednoducho nechajte odkaz v komentári.



Ďakujem a prajem Vám krásny a úspešný deň.









Michal Červinka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Takt time

Ako synchronizovať jednotlivé pracovné operácie či súvisiace procesy? 
Keď sa učíme hrať na hudobný nástroj, náš učiteľ zapne metronóm. Je to malá skrinka, ktorá nám presne udáva tempo, ako máme hrať. Tempo je dané autorom skladby. Keď tempo nedodržíme, zahráme namiesto romantickej skladby pochod. A to by sa naše publikum asi náramne pobavilo... Náš zákazník je naše platené publikum. Je zároveň aj autorom skladby a dobre vie, kedy má skladba skončiť. Koniec skladby znamená, koľko výrobkov vyprodukujeme.


Takt zeit V 30-ich rokoch 20. storočia si nemecký letecký priemysel požičal myšlienku taktu na zladenie finálnej montáže so zásobovaním jednotlivými lietadlovými trupmi. Bol to jednoduchý nápad, tak ako v hudbe dirigent udáva rytmus orchestru, aj zákazník udáva tempo výroby presným taktom. Tik, tik, tik...
Japonci Japonské Mitsubishi počas druhej svetovej vojny vyrábalo lietadlá (legendárne Zero), a keďže technicky spolupracovalo s Nemcami ako výrobca lietadiel Junkers, prinieslo tút…

Čo je štíhla výroba alebo lean production?

Čo je to štíhla výroba? V čom mi pomôže keď poviem zoštíhlil som svoj proces?Ako súvisí Lean našou firmou či s mojim zákazníkom?

Štíhla výroba ( Lean Production) je výroba očistená od plytvania vo výrobe. Plytvanie je všetko, čo zvyšuje náklady výrobku alebo služby bez toho, aby zvyšovalo ich hodnotu. Zjednodušene povedané plytvanie, alebo ináč straty, sú prekážky v ceste efektívnemu pretváraniu vstupných zdrojov a materiálu na výstupy - konečné výrobky.

Hodnotu nám pridávajú činnosti, za ktoré je náš zákazník ochotný zaplatiť, sú vykonávané na prvý krát a správne a fyzicky menia produkt. Hodnotu nám pridáva napríklad vŕtanie funkčných otvorov, ale taká kontrola presnosti už hodnotu nepridáva. Rovnako hodnotu nepridáva transport výrobku do skladu. Samozrejme výrobky treba prepravovať. Každý transport by mal byť nanajvýš účelný.

To, že máme zákazku, výrábame alebo pracujeme pre zákazníka určujú tri faktory:

cenakvalitadodacia lehota.
Tieto faktory ovplyvňujú a tvoria konkurenčnú vý…

Plytvanie

Pamätáte si koniec filmu „Marečku, podejte mi pero!“? Sen hlavného hrdinu Kroupu na konci mi evokuje ideálny závod. Závod, kde ide všetko ako po masle, všetko je automatizované a v pravidelnom intervale opúšťajú linku dobré kusy. Aká je realita? 

Nechcem generalizovať, ale v priemernom závode karpatského typu sa vo výrobe stretávame s prekážkami ktoré nás od ideálu významne odkláňajú.

 Predstavme si cestu na ktorej na každom kroku číhajú nástrahy. Diery vo vozovke, spadnuté brvná, obchádzky a podobne. My chceme ísť maximálnou povolenou rýchlosťou, ale našu rýchlosť musíme prispôsobiť stavu vozovky. V jazyku výroby týmto prekážkam hovoríme plytvanie. 

Plytvanie je všetko, čo nám nepridáva hodnotu, ale zvyšuje nám výrobné alebo prevádzkové náklady, ako sme uviedli v úvodnom článku. Vo výrobe rozlišujeme 
7 typov plytvania.


Vysoké zásoby sú najväčším problémom výroby. V zásobách máme uložené peniaze, ktoré nepracujú. Samozrejme bezpečnostná zásoba pre „strýčka Príhodu“ je dobrá, ale musí by…