Preskočiť na hlavný obsah

Jarné upratovanie, jarné 5S.


Za oknom sa nám hási jar. Po silnej zime a snehu sa nám zdá, že všetko ožíva. Cítime jarnú vôňu, vidíme nové farby. Prichádza nový život. Prvého januára si dávame predsavzatia a práve teraz to väčšina ľudí možno vzdala. Poznáme pojem jarnej únavy, kde pretlak energie má časom zá následok akýsi útlm. 

Zas je tu jaro, lidé šílí...

Čo sa týka jari, existuje ešte jeden fenomén našich zemepísnych šírok. Jarné upratovanie. Znovunastolenie poriadku, vyhodenie všetkého nepotrebného a vytvorenie dokonalého životného priestoru. Plný entuziazmu plníme velkoobjemové kontajnery tým, čo už nechceme, aby sme vyčistili vzduch a dali pristor niečomu novému. Osobne je mne koncept jarného upratovania, či znovuzrodenia blízky a verím že aj Vám, čitateľovi tohto článku. Bude skvelé ak sa s nami podelíte o Váš názor v komentári.

Čo robíš v sobotu?

Pravdepodobne nebudem úplne mimo ak sa opýtam: „prečo upratujeme iba na jar, alebo raz mesačne, alebo prečo upratujeme iba v sobotu?“  Veď povedzme 15 minút upratovania každý deň je ďaleko lepšie ako upratovať 5 hodín raz za mesiac. Je dobré upratovať a mať organizované a čisté pracovisko iba na jar? Existuje systém pre poriadok?

V moderných podnikoch, či už výrobných alebo nevýrobných, sa už nejakú dobu skloňuje pojem 5S. Niečo čo sa používa vo firmách pomerne často ako bič na pracovníkov: „Spravte si 5S!“ alebo: „Vzhľadom k nedostatočnému stavu 5S na pracovisku nebudú prémie!“ 

Je to za trest

Opýtajte sa sami seba, prečo? Prečo niečo takéto samozrejmé ako poriadok a čistota na pracovisku, zmutovalo do strašiaka výkonných pracovníkov, tých ktorí tvoria hodnoty. Veď jarné upratovanie chápeme ako prirodzenú činnosť, kde upratujú všetci a možno aj radi J

Je to možný dôsledok toho, že sme ako deti často upratovali za trest? A keď sa upratovalo, nemohli sme sa hrať či robiť iné skvelé veci. Pritom v čistom a organizovanom pracovisku sa lepšie cítime, lepšie sa nám pracuje a dobre to vyzerá.

Poriadok a čistota teda 5S

Systém pre poriadok a čistotu je  obyčajným ľudom prirodzený. Zviditeľnili ho až Japonci. Skladá sa z piatich krokov, ktoré na seba logicky nadväzujú.

Prvý krok - vytriediť všetko nepotrebné. Všetko pokazené a zbytočné odstrániť preč z nášho životného priestoru. Odlahčiť prostredie, vyčistiť vzduch.

Druhý krok je usporiadať to čo zostalo, čo potrebujeme a používame na jedno, stále rovnaké miesto kde naše veci vždy nájdeme. To miesto je prirodzené, ľahko dostupné.  Tak ako pri triedení aj pri usporiadaní požívame zdravý rozum. Výsledok dobré vyzerá. Vidličky medzi vidličkami, nožíky medzi nožíkmi.

Tretí krok je o pravidelnom čistení a preverovaní stavu naších vecí. Odstránenie nánosov ktoré sú nezdravé pre nás, pre naše okolie a stroje. Opakovaná, pravidelná inšpekcia. Zametený dom aj záhrada.

Štvrtý krok pomáha dostať prvý, druhý a tretí krok do krvi. Má za úlohu získať nové zvyky, ako pravidelné čistenie zubov. Štandardizácia.

Posledný krok je o pravidelnej kotrole voči vytvorenému štanadardu aby sme neskĺzli do starých koľají. Tu to však úplne nekonči, tu to práve začína. Celý systém 5S je poháňaný energiou neustáleho zlepšovania (po japonsky KAIZEN).

Nemať čas je trendy

Je moderné a cool robiť rýchle projekty. Vybavené, bác a ideme ďalej. Buďme v tomto možno nemoderní a inšpirujme sa u tých najlepších! Cesta je jednoduchá. Po malých krokoch neustále a všetci. Vytrvajme! Nezdávajme sa! Nezabúdajme však používať zdravý rozum. 

Dnešná doba je plná hesiel, skratiek, cudzích slov. Jedna metóda potiera druhú. Dnes keď nás celý svet núti do rýchlych odpovedí ani nevieme čí sme. Viac ako kedykoľvek predtým sa potrebujeme zahľbiť do seba a vytiahnuť tie „správne“ odpovede zo svojej hlavy. Robili to už aj naši predkovia. Tak prečo to nemôžeme robiť aj my? O čo sme horší? Čo Vy na to?


Na jar a nielen na jar, sa venujeme téme 5S – Poriadok a čistota vo výrobe / 5S – Poriadok a čistota v administratíve. Naučíme Vás teóriu, ukážeme prax a pomôžeme naštartovať jarné upratovanie priamo vo Vašej spoločnosti.

Ďakujem a prajem Vám krásny a úspešný deň.
Michal Červinka



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Takt time

Ako synchronizovať jednotlivé pracovné operácie či súvisiace procesy? 
Keď sa učíme hrať na hudobný nástroj, náš učiteľ zapne metronóm. Je to malá skrinka, ktorá nám presne udáva tempo, ako máme hrať. Tempo je dané autorom skladby. Keď tempo nedodržíme, zahráme namiesto romantickej skladby pochod. A to by sa naše publikum asi náramne pobavilo... Náš zákazník je naše platené publikum. Je zároveň aj autorom skladby a dobre vie, kedy má skladba skončiť. Koniec skladby znamená, koľko výrobkov vyprodukujeme.


Takt zeit V 30-ich rokoch 20. storočia si nemecký letecký priemysel požičal myšlienku taktu na zladenie finálnej montáže so zásobovaním jednotlivými lietadlovými trupmi. Bol to jednoduchý nápad, tak ako v hudbe dirigent udáva rytmus orchestru, aj zákazník udáva tempo výroby presným taktom. Tik, tik, tik...
Japonci Japonské Mitsubishi počas druhej svetovej vojny vyrábalo lietadlá (legendárne Zero), a keďže technicky spolupracovalo s Nemcami ako výrobca lietadiel Junkers, prinieslo tút…

Čo je štíhla výroba alebo lean production?

Čo je to štíhla výroba? V čom mi pomôže keď poviem zoštíhlil som svoj proces?Ako súvisí Lean našou firmou či s mojim zákazníkom?

Štíhla výroba ( Lean Production) je výroba očistená od plytvania vo výrobe. Plytvanie je všetko, čo zvyšuje náklady výrobku alebo služby bez toho, aby zvyšovalo ich hodnotu. Zjednodušene povedané plytvanie, alebo ináč straty, sú prekážky v ceste efektívnemu pretváraniu vstupných zdrojov a materiálu na výstupy - konečné výrobky.

Hodnotu nám pridávajú činnosti, za ktoré je náš zákazník ochotný zaplatiť, sú vykonávané na prvý krát a správne a fyzicky menia produkt. Hodnotu nám pridáva napríklad vŕtanie funkčných otvorov, ale taká kontrola presnosti už hodnotu nepridáva. Rovnako hodnotu nepridáva transport výrobku do skladu. Samozrejme výrobky treba prepravovať. Každý transport by mal byť nanajvýš účelný.

To, že máme zákazku, výrábame alebo pracujeme pre zákazníka určujú tri faktory:

cenakvalitadodacia lehota.
Tieto faktory ovplyvňujú a tvoria konkurenčnú vý…

Plytvanie

Pamätáte si koniec filmu „Marečku, podejte mi pero!“? Sen hlavného hrdinu Kroupu na konci mi evokuje ideálny závod. Závod, kde ide všetko ako po masle, všetko je automatizované a v pravidelnom intervale opúšťajú linku dobré kusy. Aká je realita? 

Nechcem generalizovať, ale v priemernom závode karpatského typu sa vo výrobe stretávame s prekážkami ktoré nás od ideálu významne odkláňajú.

 Predstavme si cestu na ktorej na každom kroku číhajú nástrahy. Diery vo vozovke, spadnuté brvná, obchádzky a podobne. My chceme ísť maximálnou povolenou rýchlosťou, ale našu rýchlosť musíme prispôsobiť stavu vozovky. V jazyku výroby týmto prekážkam hovoríme plytvanie. 

Plytvanie je všetko, čo nám nepridáva hodnotu, ale zvyšuje nám výrobné alebo prevádzkové náklady, ako sme uviedli v úvodnom článku. Vo výrobe rozlišujeme 
7 typov plytvania.


Vysoké zásoby sú najväčším problémom výroby. V zásobách máme uložené peniaze, ktoré nepracujú. Samozrejme bezpečnostná zásoba pre „strýčka Príhodu“ je dobrá, ale musí by…