Preskočiť na hlavný obsah

Zjednodušujme pokiaľ sa dá!



Tomáš Baťa v jednom svojom prejave označil ekonomickú krízu za  krízu morálnu. Myslel vtedy na Veľkú hospodársku krízu v 30tich rokoch 20. storočia.
Každej kríze predchádza rast, kedy je všetkého dostatok a banky núkajú rýchle peniaze na úver. Vyrába sa veľa, aby sa veľa predalo. Kupujeme vo veľkom to, čo nepotrebujeme, aby sme boli v kurze. Reklamy v médiach do nás hustia stále nové a nové produkty, bez ktorých sa nezaobídeme... 

Mechanizmus je jednoduchý. Buď to ide z kopca alebo do kopca. Každý rast má svoj vrchol. Po jeho dosiahnutí to ide zase z kopca a prichádza úpadok. Pri prebytku peniaze strácajú svoju hodnotu. Krátkodobé potešenie nie je udržateľné. Zatiaľ to vždy raz prasklo.

Našťastie všetko má svoj rub a líc. Kríza znamená problém, ale aj príležitosť. Dáva nám možnosť zastaviť sa, pozrieť sa na túto spätnú väzbu a niečo zmeniť.
Dnes zažívame plošné pandemické ochorenie. Moje deti boli na tento vírus nahnevané, museli sa prestať voľne stretávať s inými deťmi. V rúškach je teplo. Vysvetlili sme im, že budeme viac spolu.

Viac spolu, zostať doma kričí aj facebook a iné sociálne siete. Iróniou však je, že poniektorí nevedia zostať len tak spolu. Nevedia byť sami so sebou, vypnúť, zamyslieť sa nad nezmyselnosťou konzumného života. Kladiem si otázku, či nie sme naozaj ako stroj, ktorý sa nevie zastaviť na potrebnú údržbu?

Život je jednoduchý, komplikujeme si ho sami.

Život je vo svojej podstate jednoduchý a pružný. Pre niekoho krátky, pre niekoho ťažký. Sú aj ľudia, ktorí si ho vedia užiť a hovoria, že život je krásny. Tešia sa zo života, užívajú si každý jeden moment. 
Keď sa niekto sťažuje na to, že život je ťažký, ide o obyčajný alibizmus. Poľutujú ho a jeho činy nebudú vyzerať až tak hlúpo. Či je život zložitý alebo jednoduchý, závisí len a len od nás. Verte mi, viem o čom hovorím.

Aplikovaním štíhlych princípov do procesov sa zbavíme všetkého, čo procesy komplikuje. Zjednodušenie života dosiahneme  “vytesnením všetkého, čo nás dusí”. Tak, ako sa vo výrobe používa metóda 5S, vieme použiť minimalizmus v živote. Hromada nepotrebných, možno cool vecí, nás stojí veľa peňazí. Stále väčšie domy, väčšie autá. Toto už nie je o hojnosti, je to o plytvaní.

Čím viacej veci vlastníme, tým viac ony vlastnia nás.

Ak chcete opäť voľne dýchať, zbavte sa všetkých nepotrebných vecí. Pravidlo 80/20, ktoré prvýkrát objavil Vilfredo Pareto, hovorí, že iba 20% vecí, ktoré vlastníte, používate 80% času. Samozrejme platí aj naopak, 80% vecí používate len 20% času. 


Prvým krokom je vytriediť všetky "tie veci", rovnako ako pri metóde 5S. 
   

Všetky veci môžete roztriediť na 3 kopy:





    
Akých vecí sa zbaviť? Jednoducho všetkého, čo nám neprináša pridanú hodnotu, radosť alebo to, čo nám zasahuje do života tak, že si nedokážeme život užiť (nie prežiť!).

Na začiatok môžete vyskúšať jenoduché pravidlo. Zbavte sa všetkého, čoho máte viackrát! Vždy jeden exemplár ostane. To môže byť pre vás a váš mozog na prvý krát znesiteľné :) . Drobnosti ako napríklad reklamné perá z výstavy, gumičky, poznámkové bloky, trofeje z kolotočov, či figúrky z kindervajca. No môžu to byť aj duplicitné a navlas rovnaké naberačky, uteráky, hrnce, tričká...

Veci, ktorých sa zbavíte môžete:
  • DAROVAŤ
  • PREDAŤ
  • ZRECYKOLOVAŤ

Čo vlastne chceme?

Všetko, čo robíme, má mať nejaký účel, cieľ. Majte len to, čo chcete vy, nie že sa to od vás očakáva. Možno je vaším cieľom viac času na rodinu. Možno chcete mať zorganizovaný dom, byt, záhradu. Možno by ste radi zlepšili váš finančný stav.  Alebo sa vám život natoľko skomplikoval, že ste ako paralyzovaní a neviete ako ďalej. Potrebujete zmenu, no čo sa stane ak túto zmenu dosiahnete?

Stanovte si Váš cieľ. Vaše prečo. A oblasť, ktorú chcete zlepšiť. Napíšte si to na papier, do kalendára, diára alebo do telefónu. Váš cieľ je ako maják v mori, ktorý vás vedie do budúcnosti. Váš cieľ je len Váš. 

Obmedzenia vám dávaju možnosti.

Toyota začala zo štíhlou výrobou, pretože musela. Japonsko bolo po drujej svetovej vojne hospodársky na kolenách. Nemali zdroje, peniaze, materiál. Princíp Just in Time bola jediná možnosť ako fungovať.

Japonské Haiku je žáner poézie, ktorý pozostáva tradične zo 17 slabík usporiadaných do troch veršov. V takto obmedzenom stave dokážu básne Haiku presne vystihnuť podstatu. 
Keď vaša myseľ dostane hranice, alebo obmedzenie, zmobilizuje všetky zdroje. Aj Shakespeare písal sonety. 

Courtney Carver sa rozhodla nosiť po dobu 3 mesiacoch 33 kusov oblečenia. Vrátane topánok. Zistila, že nepotrebuje veľa vecí, aby bola šťastná. 

Steve Jobs chodil v rovnošate pozostavajúcej z modrých džínsov a čierneho roláka. Úžasne mu to zjednodušilo život. Ušetril čas plánovaním, čo na seba, ktorý vedel využiť na to, čo je dôležité.

Použitím obmedzenia sa dá do pohybu naša tvorivosť. Ak improvizujeme, hľadáme nové cestičky, pravdepodobne iné, netradičné. Výsledok je ohromujúci. Courtney Carver bola pred jej experimentom diagnostikovaná skleróza multiplex. Vďaka vedomému obmedzeniu si zjednosušila život a výrazne si tak znížila stres. 

Začnite ešte dnes, experimentujte.

Jeden z mojich “učiteľov” hovorí, že keď niečo robíme zle, život nám dáva facky. Ak sa nespamätáme, prichádzajú kopance.  Prvou fázou je pochopenie, čo sa vlastne deje. Druhá fáza je urobiť niečo inak.

Zjednodušením získate novú energiu. Tak ako záhradníci na jar prestrihajú ovocné stromy, aby mali lepšiu úrodu. Pred pár rokmi najbohatší ľudia sveta “rozdali” časť svojho majetku na charitu. Získali tým motiváciu a novú chuť zmeniť svet. Pretože v živote neexistuje stagnácia, je buď rast alebo úpadok.

Experimentujte. Neexistuje jednoznačný, univerzálny návod. Každému vyhovuje niečo iné. Princíp zjednodušenia je univerzálny. Fyzicky aj mentálne. To, čo robíme dnes, prinesie ovocie zajtra.

Ja som už začal, poďte, prosím, do tohoho aj Vy! Teším sa na vase príspevky a komentáre. Pamätajte, že všetci môžeme byť inšpiratívnými osobnosťami. Je len na nás, aký život budeme žiť!

Radi Vám pomôžeme so zjednodušením a nastavením štíhlej cesty. Odstránením nepotrebného sa oslobodíte. Kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu (kliknite na meno) alebo nám jednoducho nechajte odkaz v komentári.

Ďakujem a prajem Vám krásny a úspešný deň.
Michal Červinka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Takt time

Montáž Messerschmitt bf 109 Ako synchronizovať jednotlivé pracovné operácie či súvisiace procesy?  Keď sa učíme hrať na hudobný nástroj, náš učiteľ zapne metronóm. Je to malá skrinka, ktorá nám presne udáva tempo, ako máme hrať. Tempo je dané autorom skladby. Keď tempo nedodržíme, zahráme namiesto romantickej skladby pochod. A to by sa naše publikum asi náramne pobavilo... Náš zákazník je naše platené publikum. Je zároveň aj autorom skladby a dobre vie, kedy má skladba skončiť. Koniec skladby znamená, koľko výrobkov vyprodukujeme. Takt zeit V 30-ich rokoch 20. storočia si nemecký letecký priemysel požičal myšlienku taktu na zladenie finálnej montáže so zásobovaním jednotlivými lietadlovými trupmi. Bol to jednoduchý nápad, tak ako v hudbe dirigent udáva rytmus orchestru, aj zákazník udáva tempo výroby presným taktom. Tik, tik, tik... Japonci Japonské Mitsubishi počas druhej svetovej vojny vyrábalo lietadlá (legendárne Zero), a keďže technicky spolupracovalo s Nemcami a

Plytvanie

P amätáte si koniec filmu „Marečku, podejte mi pero!“? Sen hlavného hrdinu Kroupu na konci mi evokuje ideálny závod. Závod, kde ide všetko ako po masle, všetko je automatizované a v pravidelnom intervale opúšťajú linku dobré kusy. Aká je realita?  Nechcem generalizovať, ale v priemernom závode karpatského typu sa vo výrobe stretávame s prekážkami ktoré nás od ideálu významne odkláňajú.  Predstavme si cestu na ktorej na každom kroku číhajú nástrahy. Diery vo vozovke, spadnuté brvná, obchádzky a podobne. My chceme ísť maximálnou povolenou rýchlosťou, ale našu rýchlosť musíme prispôsobiť stavu vozovky. V jazyku výroby týmto prekážkam hovoríme plytvanie.  Plytvanie je všetko, čo nám nepridáva hodnotu, ale zvyšuje nám výrobné alebo prevádzkové náklady, ako sme uviedli v úvodnom článku.  Vo výrobe rozlišujeme  7 typov plytvania. Vysoké zásoby sú najväčším problémom výroby. V zásobách máme uložené peniaze, ktoré nepracujú. Samozrejme bezpečnostná zásoba pre „strýčka Príhodu“

Čo je štíhla výroba alebo lean production?

Čo je to štíhla výroba? V čom mi pomôže keď poviem zoštíhlil som svoj proces?Ako súvisí Lean našou firmou či s mojim zákazníkom? Štíhla výroba ( Lean Production) je výroba očistená od plytvania vo výrobe. Plytvanie je všetko, čo zvyšuje náklady výrobku alebo služby bez toho, aby zvyšovalo ich hodnotu. Zjednodušene povedané plytvanie, alebo ináč straty, sú prekážky v ceste efektívnemu pretváraniu vstupných zdrojov a materiálu na výstupy - konečné výrobky. Hodnotu nám pridávajú činnosti, za ktoré je náš zákazník ochotný zaplatiť, sú vykonávané na prvý krát a správne a fyzicky menia produkt. Hodnotu nám pridáva napríklad vŕtanie funkčných otvorov, ale taká kontrola presnosti už hodnotu nepridáva. Rovnako hodnotu nepridáva transport výrobku do skladu. Samozrejme výrobky treba prepravovať. Každý transport by mal byť nanajvýš účelný. To, že máme zákazku, výrábame alebo pracujeme pre zákazníka určujú tri faktory: cena kvalita dodacia lehota. Tieto faktory ovplyvňujú a tv