Preskočiť na hlavný obsah

Školenia ináč - Lean Akadémia

Chodíte na školenia a semináre? Vzdelávate sa a máte pocit že školou to nekončí.  Ak ste odpovedali na tieto otázky kladne, bude Vás celkom isto zaujímať nový náš nový projekt Lean Akadémie. 


Absolvoval som osobne veľa školeni a môžem zodpovedne prehlásiť že niektoré boli len prerozprávané informácie. Dnes keď máme internet či socialné siete, knihy, časopisy,          je pomerne ľahké nájsť informácie. Lenže samotné informácie (nech sú akokoľvek kvalitné) nie sú všetko. Len počuť niečo nestači. Na to aby sme sa niečo naučili potrebujeme viac. Možno ste to zažili: hlava po školení nabytá poznatkami, potrebovali ste čas na strávenie     a spamätanie sa. Prišli ste späť do práce a to čo ste sa naučili, teóriu, ste nevedeli použiť v praxi. Prečo? Dôvodov môže byť viacej, vyberiem len jeden. Chýbajúca interaktivita. Náš mozog si nevedel priradiť nové informácie ku konkrétnym situáciam. Ja osobne si potrebujem veci "ochytať", prežiť teóriu. Keď si môžete vyskúšať princípy štíhlej výroby na vlastnej koži a viete porovnať ako vplývaju zmeny vstupov na výstupy, učenie dostane úplne iný rozmer. Čo si vyberiete: iba teóriu, iba powerpoint, alebo zážitok v reálnych podmienkach? 

Skvelá správa je, že už tento piatok 20.11.2015 otvárame Lean Akadémiu, kde dochádza k spojeniu teórie s praxou na jednom mieste. V našich priestoroch školíme a trénujeme výrobných i nevýrobných pracovníkov modernými metódami. Princípom je škola hrou na reálnej montážnej linke. Tu si môžete "ochytať" výrobné princípy, ktoré fungujú.  Každý študent Lean Akadémie získa praktické vedomosti z oblasti riadenia výroby, kvality, štíhlej výroby (LEAN) a komunikácie.

Tešíme sa na Vás.
Kedy?: piatok, 20. novembra 2015 o 15:0
Kde?: Železničná 56, Senec 


48°12'37.4"N 17°24'27.3"E

(tím lean akadémie)
LeanAkadémia-nový koncept vzdelávania na Slovensku

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Takt time

Ako synchronizovať jednotlivé pracovné operácie či súvisiace procesy? 
Keď sa učíme hrať na hudobný nástroj, náš učiteľ zapne metronóm. Je to malá skrinka, ktorá nám presne udáva tempo, ako máme hrať. Tempo je dané autorom skladby. Keď tempo nedodržíme, zahráme namiesto romantickej skladby pochod. A to by sa naše publikum asi náramne pobavilo... Náš zákazník je naše platené publikum. Je zároveň aj autorom skladby a dobre vie, kedy má skladba skončiť. Koniec skladby znamená, koľko výrobkov vyprodukujeme.


Takt zeit V 30-ich rokoch 20. storočia si nemecký letecký priemysel požičal myšlienku taktu na zladenie finálnej montáže so zásobovaním jednotlivými lietadlovými trupmi. Bol to jednoduchý nápad, tak ako v hudbe dirigent udáva rytmus orchestru, aj zákazník udáva tempo výroby presným taktom. Tik, tik, tik...
Japonci Japonské Mitsubishi počas druhej svetovej vojny vyrábalo lietadlá (legendárne Zero), a keďže technicky spolupracovalo s Nemcami ako výrobca lietadiel Junkers, prinieslo tút…

Čo je štíhla výroba alebo lean production?

Čo je to štíhla výroba? V čom mi pomôže keď poviem zoštíhlil som svoj proces?Ako súvisí Lean našou firmou či s mojim zákazníkom?

Štíhla výroba ( Lean Production) je výroba očistená od plytvania vo výrobe. Plytvanie je všetko, čo zvyšuje náklady výrobku alebo služby bez toho, aby zvyšovalo ich hodnotu. Zjednodušene povedané plytvanie, alebo ináč straty, sú prekážky v ceste efektívnemu pretváraniu vstupných zdrojov a materiálu na výstupy - konečné výrobky.

Hodnotu nám pridávajú činnosti, za ktoré je náš zákazník ochotný zaplatiť, sú vykonávané na prvý krát a správne a fyzicky menia produkt. Hodnotu nám pridáva napríklad vŕtanie funkčných otvorov, ale taká kontrola presnosti už hodnotu nepridáva. Rovnako hodnotu nepridáva transport výrobku do skladu. Samozrejme výrobky treba prepravovať. Každý transport by mal byť nanajvýš účelný.

To, že máme zákazku, výrábame alebo pracujeme pre zákazníka určujú tri faktory:

cenakvalitadodacia lehota.
Tieto faktory ovplyvňujú a tvoria konkurenčnú vý…

Plytvanie

Pamätáte si koniec filmu „Marečku, podejte mi pero!“? Sen hlavného hrdinu Kroupu na konci mi evokuje ideálny závod. Závod, kde ide všetko ako po masle, všetko je automatizované a v pravidelnom intervale opúšťajú linku dobré kusy. Aká je realita? 

Nechcem generalizovať, ale v priemernom závode karpatského typu sa vo výrobe stretávame s prekážkami ktoré nás od ideálu významne odkláňajú.

 Predstavme si cestu na ktorej na každom kroku číhajú nástrahy. Diery vo vozovke, spadnuté brvná, obchádzky a podobne. My chceme ísť maximálnou povolenou rýchlosťou, ale našu rýchlosť musíme prispôsobiť stavu vozovky. V jazyku výroby týmto prekážkam hovoríme plytvanie. 

Plytvanie je všetko, čo nám nepridáva hodnotu, ale zvyšuje nám výrobné alebo prevádzkové náklady, ako sme uviedli v úvodnom článku. Vo výrobe rozlišujeme 
7 typov plytvania.


Vysoké zásoby sú najväčším problémom výroby. V zásobách máme uložené peniaze, ktoré nepracujú. Samozrejme bezpečnostná zásoba pre „strýčka Príhodu“ je dobrá, ale musí by…